De fiscale regels rondom een auto van de zaak: wat je moet weten als MKB-ondernemer

Het hebben van een auto van de zaak biedt veel voordelen, maar het is belangrijk om de fiscale regels goed te begrijpen. Als accountantskantoor gericht op MKB-ondernemers in de StedenDriehoek helpen we ondernemers graag bij het navigeren door de complexe fiscale wetgeving. In dit blog bespreken we de belangrijkste fiscale regels rondom het gebruik van een zakelijke auto, de gevolgen voor de belasting, en de verschillen tussen benzine- en elektrische auto’s. Ook kijken we naar de voor- en nadelen van een zakelijke auto.

De fiscale regels

Wanneer je een auto van de zaak hebt en meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de auto dat wordt opgeteld bij je inkomen, waarover je belasting betaalt. In 2024 zijn er twee bijtellingspercentages: 16% voor elektrische auto’s (tot een cataloguswaarde van €35.000) en 22% voor overige auto’s. Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35% van de huidige marktwaarde.

Gevolgen voor de belasting

De bijtelling heeft direct invloed op je belastbaar inkomen. Voor een auto met een cataloguswaarde van €40.000 en een bijtellingspercentage van 22%, wordt €8.800 opgeteld bij je inkomen. Dit kan je in een hogere belastingschijf plaatsen, waardoor je meer belasting betaalt. Voor elektrische auto’s geldt een verlaagd percentage van 16% tot €35.000, wat een belastingvoordeel kan opleveren.

Benzineauto versus elektrische auto

Het kiezen tussen een benzine- of een elektrische auto heeft fiscale implicaties. Elektrische auto’s hebben een lagere bijtelling van 16% tot een cataloguswaarde van €35.000. Daarboven geldt het reguliere tarief van 22%. Dit stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen. Benzineauto’s en hybride auto’s vallen standaard onder het 22%-tarief, ongeacht de cataloguswaarde.

Financial- versus operational lease

Bij het kiezen van een auto van de zaak is het ook belangrijk om het verschil tussen financial lease en operational lease te begrijpen. Bij financial lease financier je de auto via een leasemaatschappij, maar de auto wordt wel jouw eigendom na afloop van het leasecontract. Dit betekent dat je afschrijvingen en rente kunt aftrekken als bedrijfskosten. Financial lease komt vaak met een hogere maandelijkse last, maar het biedt uiteindelijk eigendom van het voertuig.

Aan de andere kant staat operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto en jij alleen betaalt voor het gebruik ervan. Dit type lease is vaak inclusief onderhoud, verzekering en wegenbelasting, waardoor je een vast maandelijks bedrag betaalt zonder onverwachte kosten. Aan het einde van het leasecontract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Operationele lease heeft lagere maandelijkse kosten en minder administratieve lasten, maar je bouwt geen eigendom op.

Beide vormen van leasen hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van de behoeften en financiële situatie van je onderneming.

De voor- en nadelen van een auto zakelijk aanschaffen

Een auto zakelijk aanschaffen kan fiscale voordelen bieden, zoals het aftrekken van autokosten , de afschrijving van de auto en het terugvragen van de BTW op de autokosten en de aanschaf. Echter, je moet rekening houden met de bijtelling voor privégebruik. Een ander voordeel is de mogelijke besparing op motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s, die tot 2025 vrijgesteld zijn van mrb. Aan de andere kant kunnen de hogere bijtellingskosten en het administratieve werk nadelen zijn.

Wij helpen je graag bij je keuze

Het is essentieel om de fiscale regels rondom een auto van de zaak goed te begrijpen om optimaal te profiteren van de voordelen en verrassingen te voorkomen. Bij AACC staan we klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw onderneming. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar voor hulp en advies.